Vaginablog

Ga terug

Vraag jij je weleens af of je vagina wel ‘normaal’ is

Vraag jij je weleens af of je vagina wel ‘normaal’ is? Het uiterlijk, de vorm én de grootte van de vagina kunnen van persoon tot persoon net zoveel variëren als de overige lichaamsdelen. Je eigen lichaam goed bekijken en leren kennen kan je helpen om te bepalen wat normaal is voor jou. Want geen enkel persoon is hetzelfde en geen enkele vulva is hetzelfde! Hieronder leggen we je uit wat je allemaal tegenkomt als je op onderzoek uit gaat.

De buitenkant

Onder de buitenkant van de vagina valt eigenlijk alleen de buitenste schaamlippen, en het gebied van de vagina waar het schaamhaar groeit. Schaamhaar ziet er bij iedereen anders uit. De kleur, locatie en dikte van het haar verschilt echt van vrouw tot vrouw. En ja, als je blond bent op je hoofd zal je ook echt licht(er) schaamhaar hebben. Bij sommige vrouwen zal de vagina er van de buitenkant rond ovaal uitzien en bij andere kunnen de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste schaamlippen. Die piepen er dan een beetje uit. Dit kan allemaal geen kwaad, tenzij het heel pijnlijk is bij bijvoorbeeld het fietsen, sporten en/of seks. In dat geval kun je het beste een bezoekje brengen aan je huisarts of je gynaecoloog.

De binnenkant

Aan de bovenkant, waar je schaamlippen samenkomen, zit de clitoris. Het is verreweg het meest gevoelige deel van de vulva. Wist je dat er 8000 zenuwuiteinden in de clitoris zitten, tegenover 4000 in de penis? Een stukje verder naar beneden (maar vóór de opening van de vagina) zit je plasgaatje. Direct daaronder zit de opening van de vagina, ook wel je schede genoemd. Het stukje huid tussen de opening en je anus, heet perineum. Zowel mannen als vrouwen hebben een perineum en voor beide wordt het beschouwd als een erogene zone.

De vagina is gemiddeld tussen de 8 à 10 centimeter lang en wordt omringd door spieren die de vagina buitengewoon elastisch maken. In rust is de vagina gesloten, maar wanneer je seksueel opgewonden bent zorgt het spierweefsel ervoor dat de vagina tot zo’n 200% uitrekt. Vergeet niet: de vagina is gemaakt om tijdens een bevalling een baby naar buiten te brengen, en moet daarom erg elastisch zijn! De ingang van de vagina bevat het grote merendeel van alle zenuwuiteinden en is daarom een stuk gevoeliger dan de binnenkant. Wat wel heel gevoelig aan de binnenkant is de G-spot. Iedere vrouw heeft deze maar omdat hij niet bij iedereen even groot is kan het soms lastiger zijn hem te vinden. Als je een vinger inbrengt bij jezelf en je een beetje druk uitoefent op het topje terwijl je je vinger buigt, zou je daar een soort bobbel kunnen voelen. Deze bobbel voelt vaak wat anders aan dan de rest van je schede en wordt de G-spot genoemd. Hij zwelt op als je opgewonden bent. Aan het einde van de schede zitten je baarmoedermond en je baarmoeder.

Inwendig/uitwendig verzorgen

Kortom, best wel een ingewikkeld ding dat wij vrouwen hebben. Gelukkig is de verzorging van je inwendige vagina niet zo ingewikkeld: dat regelt moeder natuur namelijk helemaal zelf. Alleen de uitwendige delen, de vulva, die zijn helaas niet zelfreinigend. Reden genoeg om er goed voor te zorgen! Lactacyd gebruik je alleen voor het reinigen en verzorgen van de uitwendige intieme delen zoals de grote en kleine schaamlippen. Het inwendig reinigen van de vagina regelt je lichaam namelijk helemaal zelf. De inwendige vagina heeft een heel speciale bacteriële flora. Het gebruiken van vaginale douches (inwendige reiniging) kan deze bacteriële flora makkelijk uit balans brengen, met als gevolg mogelijk extra afscheiding, geurtjes of zelfs vaginale infecties. Gebruik Lactacyd dus alleen voor uitwendige verfrissing en verzorging.

 

Vraag hier je gratis sample van de Lactacyd Verfrissende Wasgel aan.

Vraag een sample aan!

Wil je Lactacyd zelf proberen? 
Vraag dan nu een gratis sample Verfrissende Wasgel aan!

Sample   aanvragen