Vaginablog

Ga terug
Lactacyd vaginale geurtjes

Zes vaginale geurtjes om goed in de gaten te houden

Dat je vagina een zogenaamde, laten we zeggen, ‘aroma’ uitscheidt is volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken. Maar hoewel je dagelijkse bezigheden én je dieet beïnvloeden hoe je daar beneden ruikt, kunnen vaginale geurtjes ook duiden op een serieuze infectie. Dokter Jennifer Wider legt uit welke geurtjes je in de gaten moet houden, zodat je zelf het onderscheid kunt maken tussen volkomen normaal of helemaal niet okay. 

1. Muskus

Een gezonde vagina heeft normaal gesproken altijd iets van een geur, echter kan deze geur afhankelijk van je bezigheden van dag tot dag variëren.  Wanneer je bijvoorbeeld een intensieve les Body Attack of Spinning in de sportschool hebt gevolgd, kan er een wat sterkere muskusgeur uit de omliggende zweetklieren komen. Geen zorgen over maken, dit is 100% okay.

2. Visgeur

Wanneer je vagina een sterke, onplezierige geur uitscheidt zou dit kunnen duiden op een infectie. Bacteriële vaginisme bijvoorbeeld, wordt veroorzaakt door overmatige groei van bacteriën en verstoort de fijngevoelige PH-balans van de vagina. Dit zorgt voor meer afscheiding en een sterke visgeur die toeneemt na de seks. Een minder prettige geur in combinatie met groen/gelige afscheiding duidt meestal op Trichomoniasis, een SOA die veroorzaakt wordt door een parasiet.

Conclusie: wanneer het niet goed ruikt, vertrouw dan op je instinct en breng een bezoekje aan de dokter.

3. Bleekmiddel

Je vagina kan een afwijkende geur hebben afhankelijk van de middelen die je gebruikt in de slaapkamer. Heb je bijvoorbeeld een condoom of glijmiddel gebruikt, dan wordt de geur vaak beschreven als een chloor of bleekmiddel lucht. Dit is niets om je zorgen over te maken.

4. Schimmel

Er is normaal gesproken altijd al een kleine dosis schimmel aanwezig in je vagina (ja écht!). Een schimmelinfectie echter, ontstaat pas wanneer er een overdosis aanwezig is. Je weet dat er iets aan de hand is wanneer je een licht brood-achtige geur ruikt, in combinatie met afscheiding die afwijkt van normaal.

5. IJzer

Als je merkt dat je iets anders dan normaal (lees: naar bloed) ruikt tijdens je menstruatie dan is er meestal niets bijzonders aan de hand. Wanneer je ongesteld bent mengt het bloed zich in de natuurlijke gezonde staat van de vagina, en geeft daarom een andere, maar hele normale geur af.

6. Zoet

Je bent wat je eet.. toch? Ook voeding kan je vajayjay een andere geur bezorgen. Citrusfruit als bijvoorbeeld sinaasappel, grapefruit of ananas staan erom bekend dat ze de geur (én smaak!) van de vagina zoeter maken. Uien, knoflook, broccoli en asperges daarentegen staan erom bekend om een iets minder plezierige geur te veroorzaken. Komt dat even mooi uit! (;

Bron: http://www.goodhousekeeping.com/health/advice/a26975/vaginal-odor/

Myrte

4 thoughts on “Zes vaginale geurtjes om goed in de gaten te houden”

 1. Hallo,

  Zoals de meeste vrouwen heb ik last van afscheiding. In het begin rook je het en dat heb ik behandeld en nu ruik je het niet meer. Maar het is er nog steeds. Ik snap dat dit normaal kan zijn maar ik vind het vervelend omdat mijn ondergoed steeds vies wordt en ik doe dan wel elke dag verschonen, toch word ik er gek van. In het begin deed ik er steeds inleg kruisjes in maar dit blijkt niet goed te zijn. Wat kan ik wel doen zodat ik er geen last van heb en dat ik me vies voel als mijn ondergoed vies is.

  1. Hoi Jill,
   Vaginale afscheiding is volkomen normaal, maar we begrijpen maar al te goed dat je je er minder fris door voelt. Je lichaam produceert het om je vagina te reinigen en vochtig te houden – en dat is maar goed ook! Als de binnenkant van de vagina droog zou blijven, zou je vatbaar zijn voor vaginale infecties. Zorg ervoor dat je geen zeep IN je vagina komt. Gebruik eerder een verfrissende wasgel (van bijvoorbeeld Lactacyd) voor je uitwendige intieme zone. Deze beschermt, verfrist en voorkomt nare geurtjes. Katoenen ondergoed is beter dan synthetisch ondergoed en te strakke broeken kunnen ook een veroorzaker zijn van een toename in je afscheiding. Er zijn inmiddels ook inlegkruisjes verkrijgbaar die van katoen zijn gemaakt. En als laatste tip zijn de intiem tissues van Lactacyd ook altijd fijn om bij je te hebben voor een snel verfrissings moment. Ik hoop dat het je iets heeft geholpen! Succes! Groetjes Lactacyd.

 2. Hoort bier ook thuis in het rijtje van uien, knoflook, broccoli en asperges? Of is dat altijd maar een loos argument van mannen als vrouwen bier zuipen?

  1. Hoi Petra! Voeding als brood, bier en paddestoelen en suiker in bewerkt voedsel, wordt omgezet in gist. Er kunnen geurtjes ontstaan als er een disbalans ontstaat door teveel gist (schimmels). Teveel bier drinken is natuurlijk sowieso niet goed voor je lijf, maar tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs dat je van een paar biertjes deze klachten krijgt. Groetjes Lactacyd

Comments are closed.

Vraag een sample aan!

Wil je Lactacyd zelf proberen? 
Vraag dan nu een gratis sample Verfrissende Wasgel aan!

Sample   aanvragen